Ringenes Herre Special Extended Edition Blu-Ray aka "Green Edition"Jeg er sikkert ikke den eneste ihugga Ringenes Herre og J.R.R Tolkien fanatikeren der ute som har gledet meg lenge til Warner Brothers endelig skulle få ut fingeren å lansere Ringenes Herre med alt av godsaker og ekstramateriale fra "Special Extended Edition" utgaven som vi fikk på DVD for en god stund tilbake, men Warner Brothers måtte som alltid servere oss filmene i flere omganger. Først kom kinoutgaven av hver film på DVD, så kom det en samleboks med alle kinoutgavene på DVD, så kom det en Special Extended Edition av hver fil på DVD, også kom det en samlerutgave med alle Special Extended Edition på DVD. Og nå er det på'n igjen da vi først ble servert en samlerpakke med alle kinoutgavene på Blu-Ray som viste seg og ha ellers dårlig bildekvalitet, flere sammenligninger viser at de oppskalerte versjonene av filemen sendt på Canal+ Film HD har samme kvalitet som den endelige utgaven på Blu-Ray som irriterte mange og føyde seg inn i rekken av dårlige Blu-Ray utvidelser fa Warner Brothers hvor du nesten ikke opplevde forskjell fra det å spille av DVD-variantene fra flere år tilbake på din Blu-Ray spiller å få den oppskalert.

Nå har det gått 1år siden dengang og nå får vi altså servert en samlet utgave av samtlige filmer i Special Extended Edition på Blu-Ray. Filmene er fremdeles delt på "midten", altså hver film går over TO Blu-Ray plater så du er ergo fremdeles nødt til å bytte plate underveis i hver film. Dette skyldes nok hovedsaklig plass mangel på hver plate for alt av spesial features som egne lydspor med kommentering fra produsenter osv som tar opp mye plass. Det er nok fult mulig å få plass til hver film på en Blu-Ray men det ville nok krevet ekstra arbeid, unødvendig arbeids attpåtil fra Warner Brothers sin side.

Alt av eksta materiale er fra DVD-utgaven av Special Extended Edition er også på plass itillegg til en dokumentar om hver film som ikke fantes ved produksjonen av DVD-ene i sin tid. Det som er litt trist er at vi må ta til takke med at ALT av ekstramateriale er urørt fra DVD-utgaven, ergo er det ikke forbedret og dermed 480i fremfor 1080P oppløsning. Noe skuffende siden det tok et helt år fra utgivelsen av kinoutgaven av filmene på Blu-Ray til Special Extended Edition utgaven men med tanke på det enorme innholdet med ekstramateriale som du knapt finner til noe annen film produsert (og her snakker vi tross alt om tre stykker) så kan vi vell ikke klage.

Ryktene som svirret rundt det at Peter Jackson selv skulle ta del i arbeidet rundt Special Extended Utgaven på Blu-Ray har ikke blitt oppfylt. Han er i full sving nede i New Zeland med innspillingen av de to Hobbitten filmene og dermed så har vi ikke fått noen "über Special Extended Edition" som nå ryktes og kunne bli lansert rundt samme tid som vi kan forvente en Special Extended Edition utgave av Hobbitten filmene, noe som vil si om en god del år er det kanskje klart for enda en lansering av Ringenes Herre filmene i ny og enda mer utvidet utgave med enda mer innhold vi aldri har sett før, og da snakker vi ikke ekstramateriale men flere minutter med nytt innhold i hver enkelt film. Gledelig er det også å merke seg at teamet som ordnet den enorme mengden av ekstramateriale til Ringenes Herre filmene er i New Zeland og arbeider med Hobbitten filmene, med andre ord kan vi forvente oss en fantastisk Special Extended Edition også denne gangen!

 

Men la oss ikke tenke flere år fremover i tid, men heller fokusere på hva Warner Brothers har servert oss i Juni 2011 med denne nye Special Extended Edition utgaven på Blu-Ray. Det er med stor glede at jeg kan rapportere at bildekvaliteten har blitt økt drastisk, spesielt på første filmen Ringens Brorskap hvor kinoutgaven på Blu-Ray nærmest var en vits. Hele filmen har blitt bearbeidet på nytt for Special Extended Edition, noe som er helt tydelig når vi ser på resultatet da kinoutgaven på Blu-Ray knapt kunne bli sett på som høydefinisjonsfilm så er denne nye utgaven prakteksemplet på det motsatte hvor forbedringene er til tider fenomenale. Det som er trist er at vi ikke kan si det samme om de to siste filmene som har fått seg en liten forbedring sammenlignet med sine kinoutgaver på Blu-Ray som kom for 1år siden, men forskjellene er langt mindre merkbare enn ved den første filmen og vi kan vell heller kalle bildekvaliteten god, men litt middelmodig dessverre.

Men om du trodde gresset var grønnere på den andre siden så tok du feil, det er bare en gigantisk megatabbe under produksjonen / bearbeidingen av Ringens Brorskap filmen ved denne Special Extended Edition på Blu-Ray som får deg til å tro det. Ja fordi Warner Brothers har prestert noe så utrolig å aktivere green graining, altså å aktivere / legge til et grønt filter over hele Ringens Brorskap filmen. Siden Ringens Brorskap aldri fikk noen digital etterbehandling før sin utgivelse, noe som både To Tårn og Atter en konge fikk så har alltid Peter Jackson ønsket at Warner Brothers skulle ta seg tid å etterarbeide dette i etterkant, noe som de endelig har gjort med Ringens Brorskap så kudos til dem for de, så nå for første gang så har den første filmen et langt mer dynamisk fargespektrum enn tidligere. Problemet er bare det at istedenfor å ta seg den nødvendige tiden med å arbeide inn digital behandling av filmen bilde, for, bilde så virker det som Warner Brothers bare har satt seg på "making everything greener" knappen. For selv om gresset i Hobyssel kanskje nå virker en smule mer spektakulert og storartert så har de glemt å deaktivere dette filtre i scener hvor det så absolutt ikke hører hjemme. Noe som medfører at hvit snø, plutselig er grønn / mint snø, at scener hvor det skulle se ut som morning / dag plutselig ser mer ut som dusk / natt og det hele. Hva som kanskje verre er er at mørke scener som et resultat av dette filtrert rett og slett nå blir for mørke som gjør at detaljene og sortnivået i mørke scener har forsvunnet totalt.

Det diskuteres frem og tilbake hvorvidt dette har vært en uønskelig feil i produksjonen fra Warner Brothers side, og det spørs m vi noen gang vil få vite det. Kanskje når vi får vår über Special Extended Edition så kan vi som filtret eksisterer i første filmen da. Men nå må vi bare ta Warner Brothers ord for at dette er sånn ting skal være, dessverre da fargekvaliteten til Ringens Brorskap rett og slett har fått seg en rævkjøring. Selv tittelteksten i filmen er nå nærmere fargen grønn enn den er fargen hvit og da må noe være galt, det samme gjelder rulleteksten etter filmen.

 

Så vi har enda ikke fått den perfekte høykvalitets 1080P utgaven av Ringenes Herre med alt av innhold enda, men vi er nærmere enn noen gang og bildekvaliteten er endelig på 2011 nivå. Det gjør det ekstra synd og frustrerende at Warner Brothers går hen å bestemmer at de skal gjøre om Ringens Brorskap til en "Green Edition" eller "Shrek" edition om du vil. Du kan jo ta en titt selv her.

Én kommentar

Anonymus

25.08.2011 kl.14:21

Hvorfor skriver du så sjeldent? Jeg liker å lese inleggene dine!

Skriv en ny kommentar

hits